How Long Must You Hold Property for a 1031 Exchange?

One of the most common questions we are asked about 1031 exchanges is “How long must I own a property before I can exchange it?”

The short answer is that there is no specific holding period required by Section 1031 of the Internal Revenue Code. Neither the tax code nor the Treasury Regulations establish a minimum number of days, months, or years that a property must be held.

Instead, the IRS looks at the taxpayer's intent. The property must be held for investment or for productive use in a trade or business, rather than for resale or personal use.

What Does the IRS Say About Holding Periods?

The IRS has issued several rulings addressing how long a property must be held to qualify for a 1031 exchange.

  • Property acquired shortly before an exchange: The IRS may question whether the property was acquired for investment or simply to resell it for a profit. (Revenue Rulings 84-121, 77-337, and 57-244.)

  • Replacement property sold shortly after an exchange: The IRS may argue that the taxpayer never intended to hold the replacement property for investment. (Revenue Ruling 75-292.)

Courts have generally been more flexible when determining how long a taxpayer must own the property being sold. However, they have been more cautious when replacement property is sold shortly after an exchange.

Is One Year or Two Years Enough?

There is no guaranteed holding period, but two general guidelines are often discussed by tax professionals.

Two Years: In Private Letter Ruling 8429039, the IRS indicated that a two-year holding period was sufficient under the facts presented. Although private letter rulings cannot be relied upon as binding precedent by other taxpayers, many tax professionals view two years as a reasonable guideline.

One Year: Some tax professionals believe that holding property for at least one year may be sufficient. One reason is that the ownership will be reflected on two separate tax returns. Congress also considered a one-year holding requirement in proposed legislation in 1989, although that proposal never became law.

Neither one year nor two years is an automatic guarantee that an exchange will qualify.

Intent Matters More Than Time

Ultimately, the IRS evaluates each transaction based on its specific facts and circumstances.

If questioned during an audit, the taxpayer must be able to demonstrate that the property was acquired and held for investment purposes. The length of ownership is one factor, but it is not the only one.

Court decisions have shown just how much circumstances can matter. In one case, an exchange was allowed even though the relinquished property had been held for only five days (Allegheny County Auto Mart v. Commissioner). In another, an exchange was disallowed even though the replacement property had been held for six years (Klarkowski v. Commissioner).

These cases demonstrate that simply holding a property for a certain amount of time does not automatically qualify it for 1031 treatment.

How Can You Protect Your 1031 Exchange?

The best approach is to document your investment intent from the beginning.

Keep records showing why you acquired the property, how it was used, and your plans to hold it for investment. If circumstances change and you decide to sell sooner than expected, document the reasons for that decision.

Working with a knowledgeable Qualified Intermediary, real estate professional, and escrow officer can help establish a clear paper trail and support your exchange.

The Bottom Line

There is no magic holding period for a 1031 exchange. While one year or two years may provide useful guidelines, the most important factor is the taxpayer's intent to hold the property for investment.

When it comes to 1031 exchanges, documentation and proper planning can make all the difference. And as always, consult with your tax professional to get specific guidance.